Terug naar het overzicht
Maaien

Robotmaaier of klassieke grasmaaier: wat zijn de voor- en nadelen?

Wanneer het aankomt op grasmaaien, zijn er al heel wat opties op de markt. Dit gaat van een handgrasmaaier die je zelf vooruit moet duwen, tot een grote zitmaaier waar je comfortabel grote percelen kunt maaien.

In de voorbije jaren is er een nieuwe speler op de grasmat verschenen: de robotmaaier. Maar maait zo’n robotmaaier nu beter of net minder goed dan een klassieke grasmaaier? In deze blog gaan we wat dieper in op de voor- en nadelen van beide machines.

Klassieke grasmaaier

Een ‘klassieke grasmaaier’ is geen eenduidig begrip. Zo bestaat er een hele reeks aan verschillende modellen: een zitmaaier, een kooimaaier, een elektrische maaier met of zonder opvangbak, een grasmaaier op benzine, met accu, een mulchmaaier en nog veel meer. Al deze machines hebben hun eigen voor- en nadelen, maar in dit artikel focussen we op de algemene, klassieke grasmaaier met opvangbak.

Nadelen van een klassieke grasmaaier

  • Tijdens de groeimaanden moet het gras regelmatig gemaaid worden zodat het niet te lang wordt. Dit wil zeggen dat je de grasmachine vaak wekelijks moet uithalen. Naargelang de grootte van de tuin zal dit dan ook heel wat tijd vergen die je anders had kunnen invullen. Zoals in de tuin werken of relaxen bijvoorbeeld.
     
  • Klassieke grasmaaiers zijn redelijk groot. Het is dan ook niet vanzelfsprekend om hiervoor een plaatsje in het tuinhuis te maken.
     
  • Een machine met benzinemotor kan best wel zwaar uitvallen. Bovendien mag je niet vergeten de motor bij te vullen en regelmatig de nodige onderhoud te geven.  
     
  • Bij een elektrisch model zit je dan weer vast aan het snoer om de machine draaiende te houden. Hierdoor moet je steeds een stopcontact in bereik hebben, en er ook op letten dat het snoer niet in de weg ligt van de messen, of van je eigen voeten!

Voordelen van een klassieke grasmaaier

  • Wanneer je op regelmatige basis het gras maait met een klassieke grasmaaier, ben je meer op de hoogte van de mogelijke problemen die opduiken in je tuin. Zo kan je meteen ingrijpen wanneer je merkt dat er zich kale plekken vormen in het gazon, of wanneer er een teveel aan mos begint te groeien. Je hebt meer voeling met je tuin en kunt dus ook het gazon beter onderhouden.
     
  • Met een klassieke grasmaaier heb je meer de regelmaat van het grasmaaien onder controle. Waar de robotmaaier vaak op dagelijkse basis wordt ingesteld om het gras mooi egaal te houden, kan het gras net wat meer groeien wanneer je om de week of twee weken de grasmaaier van stal haalt. Ook de hoogteinstelling loopt vlotter: het is niet de bedoeling om het gras altijd zo kort mogelijk te maaien. Zo wordt aangeraden om bij warm weer het gras wat hoger te laten staan, zodat het de bodem tegen verdamping kan beschermen. Dit soort finesse rond grasmaaien is veel moeilijker in te schatten wanneer je een robotmaaier zijn gang laat gaan.
     
  • Indien je een grasmaaier met opvangbak hebt, kan je het gemaaide gras meteen uit de grasmat verwijderen. Hierdoor zal er niet zo snel een viltlaag ontstaan op de gazonbodem. Een viltlaag is opgebouwd uit organisch materiaal dat op de bodem van je tuin terechtkomt. Denk maar aan bladeren en afgestorven grasplantjes. Deze viltlaag wordt doorheen het jaar langzaam verteerd door het bodemleven. Wanneer er op regelmatige basis nieuw organisch materiaal bijkomt, kan het bodemleven deze toevoer niet bijhouden. Een opvangbak houdt het vilt laag en zorgt ervoor dat je bodem niet verstikt. Nadeel is wel dat je tijdens het maaien geregeld de opvangbak zal moeten legen.
     
  • Grasmaaien is als een hobby, en kan ook als sport aanzien worden. Op regelmatige basis de tuin doorlopen en een grasmaaier vooruitduwen, het is een echte fitnessmachine!

Robotmaaier

De robotmaaier is een echte opmars aan het maken in de tuinwereld. Er komen steeds meer modellen op de markt, met verschillende features en eigenschappen. Hieronder overlopen we even de voor- en nadelen van de robotmaaier.

Nadelen van een robotmaaier

  • Alle robotmaaiers zijn ‘mulchmaaiers’, wat wil zeggen dat ze het gras maaien en de versnipperde grassprietjes op het gazon laten vallen. Doordat het gras zo regelmatig afgereden wordt, heeft de viltlaag vaak niet de tijd om verteerd te worden door het bodemleven in de ondergrond. Hierdoor kan er zich een dichte laag gaan opbouwen op de bodem van het gazon, waardoor water en zuurstof niet tot aan de bodem geraken. Dit nadeel geldt natuurlijk ook voor klassieke grasmaaiers met mulchfunctie. 
     
  • Doordat jonge egels vaak niet snel zijn en te klein voor de botssensoren, gebeurt het regelmatig dat robotmaaiers deze nuttige dieren verwonden. Ga dan ook zeker na over welke veiligheidsmechanismen je machine beschikt. Je kan dit probleem ook oplossen, door de robotmaaier enkel overdag te laten maaien, want egels zijn nachtdieren. Dit is zeer belangrijk want uit een grootschalig onderzoek van Universiteit Gent in samenwerking met Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek blijkt dat van 2008 tot 2018 het aantal egels gehalveerd is in Vlaanderen.
     
  • Een robotmaaier aanschaffen, is een hele investering. Afhankelijk van het type robotmaaier en welke eigenschappen je wilt (regen-resistent, camera, auto-opladen…), valt deze aankoop vaak een pak duurder uit dan een klassieke grasmaaier.
     
  • Daarnaast is een robotmaaier niet meteen functioneel zodra hij uit de doos komt. Er komt heel wat installatiewerk bij kijken, aangezien je de grenzen moet aanduiden met bedrading of sensors en de robotmaaier geïnstalleerd moet worden om naar jouw voorkeuren te werken. Natuurlijk kan je de installatie van de robotmaaier ook overlaten aan een Gazonexpert. Deze dienst wordt steeds vaker aangeboden, aangezien robotmaaiers ook steeds populairder worden.

Voordelen van een robotmaaier

  • De robotmachine is zeer compact in formaat en neemt daardoor niet veel plaats in. Wel zal je ervoor moeten zorgen dat het basisstation van de maaier (waar hij zich kan opladen voor de volgende maaibeurt) ergens in de tuin staat, in het bereik van de robotmaaier.
     
  • Een robotmaaier kan ook een groot voordeel betekenen wanneer je last hebt van hooikoorts. Zo hoef je niet zelf in de pollen te gaan lopen, en heb je toch een mooi gemaaid gazon.
     
  • Het grootste voordeel aan de robotmaaier is het feit dat het gazononderhoud volledig overgelaten wordt aan de maaier zelf, terwijl jij in je zetel kan blijven zitten en kunt uitkijken op een mooi gazon. De robotmaaier staat in voor het gazon en kan dit doen zonder toezicht. Je kan de robotmaaier ook instellen om meermaals per week te maaien.
     
  • Veel van de nieuwere modellen robotmaaiers werken via een app op de smartphone. Hierdoor kun je waar en wanneer je wilt gewoon je robotmaaier aanzetten. Handig wanneer je op vakantie bent en toch wilt thuiskomen naar een mooi, kort gazon!
     
  • De robotmaaier is een heel pak stiller dan een grasmachine op benzine of elektriciteit, omdat hij op batterijen werkt. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken om vroeg in de ochtend of in het weekend overlast te bezorgen aan de buren.

Conclusie

Of je nu voor een klassieke grasmaaier of een moderne robotmaaier kiest, het belangrijkste is dat je de keuze maakt die het best bij jouw gazon, maar ook bij jouw levensstijl past.

Wie er toch voor kiest om een robotmaaier aan te schaffen, kan best af en toe nog steeds eens de klassieke grasmaaier bovenhalen om van de voordelen van beide machines gebruik te kunnen maken. Je kan deze taak ook overlaten aan een tuinaannemer in uw buurt, die je hier zeker advies over kan geven.

Gerelateerde blogitems