Hoe een beschadigd gazon herstellen in 7 stappen
Als je gazon veel kale plakken vertoont, kan je ervoor kiezen om het volledig om te spitten en het opnieuw aan te leggen. Toch is dit in vele gevallen niet nodig. Je kan een uitgedund gazon ook gewoon herstellen door het door te zaaien. Dit houdt in dat je nieuw graszaad in een bestaand gazon zaait.
Op deze manier wordt het gazon aangevuld met nieuw, jong gras. Zo zal het opnieuw vol ogen en krijgt onkruid en mos geen ruimte meer.
Doorzaaien is relatief éénvoudig, zeker wanneer je het juiste gereedschap gebruikt. Een goede voorbereiding en nazorg is hierbij van groot belang. Alleen zo kan het nieuwe graszaad snel kiemen en zich goed ontwikkelen tussen de reeds aanwezige grassprieten. Hieronder vind je een stappenplan van hoe je een verouderd gazon het best kan verjongen met nieuw gras.
Stap 1: kies de juiste periode
Een goeie timing is cruciaal bij het doorzaaien. De ideale, natuurlijke periode van het jaar om gras te zaaien, is het vroege najaar. In september en oktober is de temperatuur nog relatief hoog. De bodem is dan nog voldoende warm en ook vochtig. Deze twee basisvereisten moeten aanwezig zijn om een graszaadje te doen ontkiemen.
Stap 2: maai het gras kort af
Allereerst moet het gras zeer kort gemaaid worden op ongeveer 2 cm. Kort gras zorgt er ook voor dat de doorzaaimachine geen hinder ondervindt van het gras dat reeds aanwezig is. Zo krijgen de nieuwe zaailingen voldoende zonlicht tijdens de eerste week. Maai bij voorkeur met een grasmaaier met opvangbak. Zo ben je zeker dat er geen afgemaaid gras op de grond blijft liggen.
Stap 3: wied het onkruid
Omdat waar onkruid groeit, er geen gras kan staan, moet je deze verwijderen. Dit kan door het met de hand uit te trekken of uit te steken met een mesje. Je kan ook een selectieve onkruidverdelger gebruiken die het gazon spaart. Doe dit minstens 14 dagen voor je het gazon doorzaait.
Stap 4: verticuteer het gazon
Ontdoe het gazon van alle mos en vilt. Vilt is een dichte laag van dode grassprieten, oude wortelresten en ander organisch materiaal zoals oude bladeren. Dit reinigen gebeurt het best met een professionele verticuteermachine. Zorg ervoor dat de messen van de verticuteermachine niet bot zijn zodat je het gras niet beschadigt. Verticuteer kruislings: ga eerst in de ene richting en dan in de andere.* Zo ben je zeker dat alle mos en vilt los zit. Ondertussen is de bodem ook wat losgemaakt. Verwijder nadien zorgvuldig alle uitgeharkte mos en vilt van het gazon. Het is zeer belangrijk dat de aarde mooi zichtbaar is, zodat het graszaad bij het doorzaaien geen obstakels ontmoet.
Stap 5: kies om machinaal door te zaaien
Doorzaaien of bijzaaien kan je met de hand doen, maar hiervoor gebruik je het best een professionele doorzaaimachine. Op deze manier ben je zeker dat het graszaad gelijkmatig en precies uitgestrooid wordt. Bepaalde doorzaaimachines brengen het graszaad ook effectief in de bodem in. De machine snijdt hierbij eerst kleine groeven in de bodem, waarin het zaad wordt geblazen. Daar zal het zaad door de vochtige omgeving sneller kiemen dan wanneer je het gewoon op de bodem strooit.
Stap 6: bedek het graszaad
Na het doorzaaien moet de grond lichtjes gewalst worden. Bij bepaalde doorzaaimachines gebeurt dit automatisch. Deze machines worden namelijk aangedreven door een rubberen loopwals die de groeven meteen dicht drukt. Bovendien wordt het graszaad daarna automatisch bedekt met een dun laagje restaarde. Zo kunnen de graszaadjes goed contact maken met de vochtige grond en zijn ze beschermd van vogels en de wind. Dit zijn namelijk de grootste redenen waarom het doorzaaien van een gazon kan mislukken.
Stap 7: geef het graszaad voldoende vocht
Om gras te laten kiemen, moet de bodem vochtig zijn. Bij gebrek aan neerslag wordt er na het doorzaaien dan ook best beregend. De gemiddelde dagelijkse waterbehoefte ligt rond de 2,5 liter/m². Dit varieert natuurlijk naar gelang de weersomstandigheden, de grassoort en het bodemtype. Geef bij voorkeur ’s ochtens of ’s avonds water zodat het niet verdampt. Doe dit regelmatig en met lichte straal. Let erop dat het gazon niet overdreven nat wordt, anders loop je het risico dat het graszaad wegrot.
Een gazon dat verouderd is en kale plekken vertoont, hoef je niet te verwijderen om daarna opnieuw aan te leggen. Je kan ervoor kiezen om het door te zaaien. Hiermee herstel je het bestaande gazon dat er nadien weer als nieuw uitziet. Een vol, verjongd gazon is bovendien resistenter tegen gazonziektes, onkruid en intensieve beloping. Let wel dat je je gazon op een correcte manier laat doorzaaien, want anders is het zonde van het graszaad.