Gazonkalender

Met de gazonkalender en onze maandelijkse gazonupdates blijf jij steeds op de hoogte van wat er moet gebeuren in jouw tuin!

Klik op de balk voor meer informatie over het thema.

Januari

Let op bij vorst en sneeuw

Let op bij vorst en sneeuw

Van januari tot begin maart is je gazon in winterslaap. Het gras groeit dus niet meer en hoeft dan ook niet gemaaid te worden.

Probeer het gras tijdens de wintermaanden zo weinig mogelijk te betreden. Zeker wanneer het vriest en/of het gesneeuwd heeft. Bevroren gras heeft namelijk geen veerkracht en breekt af wanneer je erop loopt. Wanneer je een besneeuwd gazon betreedt, zal dit de sneeuw samendrukken, zodat het minder snel kan smelten. Daarnaast bevriest de aangestampte grond ook sneller zodat dit de graswortels kan beschadigen. Daardoor kunnen na de dooi bruine vlekken in het gazon verschijnen en gazonschimmels zoals ‘sneeuwschimmel’ opduiken.

Bodemanalyse

Bodemanalyse

Januari is een zeer goede maand om een bodemanalyse uit te voeren. Zo krijg je meer inzicht in wat de toestand van je tuingrond is en kan je indien nodig ingrijpen voordat de lente begint. Naargelang de test kom je te weten wat de pH-waarde van je bodem is, de grondsoort, het humusgehalte en de aanwezigheid van diverse voedingselementen. Aarzel daarna niet om één van onze gazonexperten te contacteren om eventuele problemen aan te pakken.

 

Kalk strooien

Kalk strooien

Het begin van het jaar is een goede periode om een gazon te bekalken. Door kalk te strooien, ga je de verzuring van de grond tegen en zorg je ervoor dat de grasplantjes de voedingsstoffen goed tot zich opnemen.

Dit is zeker aan te raden wanneer het gesneeuwd heeft, aangezien de kalk ervoor zal zorgen dat de sneeuw en het ijs sneller smelt. Hierdoor is er minder kans op vriesschade bij het gras en wordt de kalk op een snelle manier opgenomen door de grond. Twee keer gewonnen!

Februari

Bodemanalyse

Bodemanalyse

In de winter is het een goed idee om een bodemanalyse te laten uitvoeren. Naargelang de test kom je zo meer te weten over de zuurtegraad van je bodem en welke grondsoort, humusgehalte en welke voedingselementen deze beschikt. Via deze resultaten krijg je meer inzicht in eventuele problemen en kan je die aanpakken voor de start van het tuinseizoen.

Advies nodig bij deze analyse? Je kan je laten bijstaan door één van onze gazonexperten in jouw buurt!

Gereedschap startklaar maken

De winter is een prima periode om je tuinmachines zoals je grasmaaier of verticuteermachine een onderhoudsbeurt te geven. Door deze nu te laten nazien, zijn die straks onmiddellijk gebruiksklaar voor het tuinseizoen. Bovendien is er minder kans op gazonschade bij een  goed werkende machine en verlengt u ook de levensduur van de machine. 

Kalk strooien

Kalk strooien

Wanneer de zuurtegraad van je bodem te hoog is (pH <6.5), grijp je het best in. Bij te zure grond groeit het gras namelijk minder goed terwijl zuurminnende planten als mos en onkruid het wel goed doen.

Dit probleem kan je gemakkelijk verhelpen door kalk te strooien. Eind februari is hiervoor een ideaal moment ideaal. Na 2 à 4 weken is de kalk ingewerkt, zodat het gras gesterkt de lente kan ingaan.

Maaien in de winter?

Tijdens deze laatste wintermaand heeft je gazon weinig tot geen onderhoud nodig. Het gras is nog in winterslaap en wordt best zo weinig mogelijk betreden. Bij een zeer zachte winter, kan het voorvallen dat het gras toch opnieuw groeit. Je mag het dan gerust maaien, maar je houdt best rekening houden met enkele zaken.

Maai enkel wanneer het gras niet vochtig is  en het de volgende nacht niet te koud is. Gras is bij vorst zeer gevoelig, zeker indien het gemaaid is. Maai het gras zeker niet korter dan 5cm. Bij te kort gras kunnen de grassprieten niet buigen bij ijzel of sneeuw en breken ze af. 

Gazon niet betreden

Bij vorst, ijs of sneeuw betreed je het gazon best niet. Doordat het gras in winterslaap is, heeft het geen veerkracht en breekt het gemakkelijk af wanneer je er op loopt bij vorst. Je kan hierdoor niet alleen lelijke, gele plekken in het gazon krijgen, maar beschadigd gras is ook veel gevoeliger voor gazonziektes. Ook bij sneeuw laat je het gras best met rust. Door op een besneeuwd gazon te wandelen, druk je de sneeuw namelijk samen. Het gras en de ondergrond zullen dan ook langer vochtig blijven, ook wanneer de temperatuur stijgt en de dooi wordt ingezet. Het betreden gras is dan ook extra kwetsbaar voor gazonziektes als sneeuwschimmel. 

Maart

Maaien

Maaien

De eerste maaibeurt van het jaar is meestal weggelegd voor de maand maart. Gras groeit namelijk bij een bodemtemperatuur vanaf 5 tot 8 °C.  Aangezien het gras in maart nog niet uitbundig groeit, is het voldoende om eerst enkel om de twee weken te maaien. De eerste maaibeurt van het jaar is meestal weggelegd voor de maand maart. Gras groeit namelijk bij een bodemtemperatuur vanaf 5 tot 8 °C.  Aangezien het gras in maart nog niet uitbundig groeit, is het voldoende om eerst enkel om de twee weken te maaien. Zet je grasmaaier op de hoogste stand en zorg ervoor dat de messen scherp zijn zodat je het gazon niet beschadigt.

Maai het gras ook alleen wanneer er geen nachtvorst voorspeld wordt en het niet te nat is. Nat gras blijft aan elkaar plakken, zodat het ongelijkmatig wordt afgesneden. Ook loopt de grasmachine door die ophopingen sneller vast en blijven er hoopjes maaisel op het gazon liggen. Dat maaisel kan gaan rotten, wat een goede voedingsbodem is voor gazonschimmels, en verhinderen dat meststoffen en vocht tot bij de graswortels geraken. 

 

Kanten snijden

Kanten snijden

Na de winter ziet een gazon er vaak slordig bij. Het is dan ook een goed idee om na de eerste maaibeurten ook de gazonboorden bij te knippen. In feite kan dit het hele jaar door zolang het niet vriest.

Idealerwijze doe je dit 2 keer per jaar: 1 keer in het voorjaar en 1 keer in het najaar. Dit kan met een schop of met een kantensnijder, waarbij je de keuze hebt tussen elektrische modellen of op benzine. Deze kantensnijders werken met een nylon dat ronddraait, maar er zijn ook modellen die over een mes beschikken. Groot voordeel van deze machines is er dat er minder kans is op gazonschade

Verticuteren

Verticuteren

Tijdens de maanden maart of april is het noodzakelijk om alle vilt, mos en onkruid uit je grasmat te halen die zich tijdens de wintermaanden in het gazon hebben genesteld.

Gebruik hiervoor een verticuteerhark of een verticuteermachine. Voor het beste resultaat huur je best een professionele verticuteermachine of doe je beroep op een tuinier.

Met een professionele verticuteermachines reinig je namelijk de grasmat veel grondiger en is er minder kans op gazonschade. Verticuteren is best een ingrijpende behandeling die het beste gereedschap verdient. Door dit tijdens het begin van de lente te doen, geef je het gras de tijd om optimaal te herstellen tijdens de groeiperiode in mei en juni.

Meer weten? Lees zeker ook ons artikel over verticuteren.

Kale plekken herstellen

Kale plekken herstellen

Na de winter verschijnen vaak kale plekken in het gazon. Oorzaken hiervan zijn meestal de winterkoude, gazonziektes (zoals b.v. sneeuwschimmel) of ongedierte. Ook het verticuteren kan de grasmat beschadigen.  

Indien je niks onderneemt, zal deze vrijgekomen ruimtes snel worden ingenomen door onkruid en mos. Het is dan ook belangrijk om ja gazon te herstellen. Dit kan eenvoudig  door deze plekken bij te zaaien of heel het gazon door te zaaien. Bij het doorzaaien breng je nieuw graszaad in een bestaand gazon zodat de grasmat wordt aangevuld met nieuw, jong gras.

Op deze manier ziet de grasmat er opnieuw mooi vol uit en gaat het gesterkt de zomer tegemoet. Jonger gras is namelijk resistenter tegen ziektes en betreding en kan ook beter tegen droogte en hitte. Wacht wel om door te zaaien tot het ’s nachts niet meer vriest en de dagtemperatuur gemiddeld rond de 10° C ligt.

Meer weten? Lees zeker ook ons artikel over doorzaaien.

Beluchten

Beluchten

Beluchten kan het hele (tuin)jaar door, maar het vroege voorjaar is hiervoor uiterst geschikt. Zorg er wel voor dat het zeker niet meer vriest ’s nachts, zodat de wortels van het gras niet bevriezen.

Door te beluchten kan het water en zuurstof gemakkelijker in de bodem dringen. Dit komt dan ook ten goede aan het bodemleven en de groei van het gras. Bovendien is er op deze manier minder kans op gazonziektes. Deze schimmelziektes zijn namelijk vaak het gevolg van een slechte beluchting en drainage van de bovenlaag.

Bodemanalyse

Bodemanalyse

Januari, februari en maart zijn ideale maanden voor een bodemanalyse uit te voeren. Door zo'n analyse krijg je inzicht in de toestand van de bodemvruchtbaarheid van je tuin en kan je bijsturen indien nodig.

Zo kan je een grond met een lage Ph-waarde minder zuur maken door kalk te strooien. Bij een kalkrijke of een verdichte bodem helpt het om een bodemverbeteraar (zoals b.v. turf) aan te brengen. Een bodemanalyse wordt zeker aangeraden bij het aanvatten van een nieuw tuinproject zoals de aanleg van een gazon.

Topdressen

Topdressen

Na het beluchten, adviseren wij om een fijn laagje topdressing over het gazon aan te brengen. Een laagje van 0,5 cm à 1 cm is hiervoor voldoende. Als topdressing gebruiken wij een mengeling van compost, zand en tuingrond, maar naargelang de behoeftes van je tuingrond kan je dit aanpassen.

Door te topdressen, zorg je ervoor dat de aangemaakte gaatjes niet onmiddellijk worden samengedrukt en water en lucht gemakkelijk tot bij de graswortels kan. Bijkomende voordelen van het topdressen, is dat het aangebrachte compost het vocht in de bodem langer vasthoudt.

Ook stimuleert het het bodemleven, helpt het om de bodemgesteldheid te wijzigen en kan je er kleine oneffenheden in het gazonoppervlak mee wegwerken.

April

Verticuteren

Verticuteren

Indien dit nog niet gebeurd is, is april een goeie maand om te verticuteren en het gazon volledig te reinigen van mos en vilt. Gebruik hiervoor een verticuteerhark of verticuteermachine.

Meer weten? Lees zeker ook ons artikel over verticuteren.

Doorzaaien

Doorzaaien

Indien dit nog niet gebeurd is in maart, is het nu het ideale moment om het gras eens door te zaaien en zo het gazon een facelift te geven. Kale plekken zullen verdwijnen en de grasmat wordt sterker door de nieuwe plantjes. Zorg er wel voor dat de gemiddelde temperatuur rond de 10°C ligt.

Meer weten? Lees zeker ook ons artikel over doorzaaien

Beluchten

Beluchten

Dit kan je het hele jaar door doen, maar aangeraden is in het voorjaar te beluchten. Op deze manier wordt de bodemtextuur verlicht en kan meer water en zuurstof doordringen tot de wortels van het gras.

Beregenen

Beregenen

Het betere weer brengt vaak al wat droogte met zich mee. Normaal is de bodem nog steeds wat vochtig door de lange wintermaanden, maar het is zeker aan te raden na een aantal droge dagen toch eens het gazon te beregenen. Zo ben je zeker dat het gazon niet uitdroogt en dat de (nieuwe) grasplantjes zich goed kunnen ontwikkelen.

Maaien

Maaien

Nu het weer minder koud is, zal het gras sbeller beginnen groeien. Daarbij komt natuurlijk de wekelijkse karwei van het grasmaaien! Het gras mooi kort houden, maar ook niet te kort. Aangeraden is zo’n 3 à 4 cm aan te houden. Indien nodig, kan je zelfs tweemaal per week het gras afmaaien!

Bemesten

Bemesten

Nu de temperatuur stijgt, kun je het gazon bemesten en zo een echte boost geven in het nieuwe seizoen. Gebruik hiervoor zeker een voorjaarsmest, aangezien deze aangepast zijn aan de tijd van het jaar.

Mei

Maaien

Maaien

Je zult het gras op regelmatige basis moeten maaien. Dit is de periode waarin het gras een groeispurt krijgt, dus mogelijks zul je de grasmaaier zelfs tweemaal per week moeten bovenhalen.

Beregenen

Beregenen

Door de warmere temperaturen zal het gazon sneller uitdrogen. Het is dus zeker van belang dat je geregeld het gazon beregent, zodat de grasplantjes niet uitdrogen.

Bemesten

Bemesten

Mocht je dit nog niet hebben gedaan in het voorjaar, dan is nu het ideale moment om het gazon te bemesten. Dit zal de wortelgroei van de plantjes bevorderen en een stralend groen gazon teweegbrengen.

Verticuteren

Verticuteren

Wanneer dit nog niet is gebeurd in de voorbije maanden, is het een goed idee om het gazon te verticuteren en al het mos en vilt te verwijderen uit de grasmat. Hiermee reinig je het gazon en kan het gras de plaats innemen van het verwijderde mos, zodat je weer een volle grasmat hebt.

Maai mei niet

Maai mei niet

Onder de noemer van ‘Maai Mei Niet’ wordt tijdens de maand mei opgeroepen om (een deel van) je gazon niet te maaien. Door dit te doen, geef je de planten in je gazon de kans om te bloeien en de bijen te helpen in hun zoektocht naar nectar en stuifmeel. Een maandje niet maaien, zorgt dan ook voor meer biodiversiteit in je tuin.

Juni

Maaien

Maaien

Tijdens de maanden mei en juni groeit het gras het snelst. Het moet dan ook best wekelijks tot soms 2 keer per week gemaaid worden. Probeer je hierbij aan de 1/3 regel te houden: maai het gras niet korter dan één derde van zijn lengte! Op deze manier blijft het gras gezond en mooi groen.

Beregenen

Beregenen

In juni kunnen er droge periodes optreden. Indien het lang niet regent, kan het nodig zijn om te beregenen, zeker bij jong gras. Dit doe je best vroeg in de ochtend of laat in de avond. De harde middagzon kan de druppels water die achterblijven op de grassprietjes namelijk gaan gebruiken als vergrootglas. Zo ontstaan er schroeiplekjes op de grashalmen, waardoor deze een bruine waas krijgen.

2de keer bemesten

2de keer bemesten

Bij het begin van de zomer kan je het gazon voor de tweede keer bemesten. Dit doe je best wanneer er regen voorspeld is, zodat de meststoffen diep in de bodem kunnen dringen. Door te bemesten, zorg je ervoor dat het gras de hele zomer mooi groen blijft, gelijkmatig groeit en beter bestand is tegen betreding en periodes van droogte. Strooi geen kunstmeststof op hete, zonnige dagen. Hierdoor kan het gras verbranden en grote gele plekken in het gazon verzoorzaken.

Juli

Maaien bij droogte

Maaien bij droogte

In periodes van hitte en droogte, is het beter om het gras niet te maaien. Bij watertekort gaat gras dan ook langzamer groeien en is de kans op beschadiging en kale plekken veel groter. Door watertekort groeit het gras langzamer en is het kwetsbaarder voor beschadiging en kale plekken.

Indien je op een warme dag toch wilt maaien, zet je grasmachine dan op een hogere stand. (4,0/ 4,5 cm) Lang gras droogt minder snel uit dan kort gras en kan beter tegen een stootje. Het lange gras beschermt ook de bodem. De grasplanten vormen als het ware een isothermische deken over de bodem, die zo beter koel blijft en langer vocht vasthoudt.

Beregenen (of niet)

Beregenen (of niet)

Tijdens lange periodes van droogte en hitte kan gras uitdrogen. Het verliest zijn veerkracht en wordt geel. Meestal herstelt het gras zich snel na de eerste lange regenbui, maar zwakkere grasplantjes kunnen door watertekort afsterven. De kale plekken die hierdoor ontstaan, kan je in het najaar wegwerken door nieuw graszaad in je gazon aan te brengen (doorzaaien).

Wil je heel de zomer een groen gazon? Dan moet je het gras tijdens lange droge periodes beregenen. Dit doe je best in de ochtend of in de avond. Als je beregent wanneer de zon volop schijnt, kunnen de grassprietjes verbranden. De waterdruppels werken dan als een vergrootglas voor de zonnestralen.

Het is ook beter om enkele keren per week gedurende 20 minuten water te geven dan elke dag een beetje. Door te vaak te sproeien, worden de graswortels lui en blijven ze aan de oppervlakte i.p.v. diep in de grond op zoek te gaan naar water. Op deze manier wordt je gazon gevoeliger voor droogte en afhankelijk van beregening.

Voorkomen van kale plekken

Voorkomen van kale plekken

Tijdens de zomermaanden wordt het gazon vaak intensief gebruikt: kinderen ravotten, er wordt gevoetbald en vaak komt de barbecue ook op het gras te staan. Al deze activiteiten kunnen schade berokkenen aan de zwakkere grasplantjes.

Verplaats daarom regelmatig de trampoline, zwembad of  andere voorwerpen die op het gras staan. Bij een barbecuefeestje giet je best op voorhand water op het gras. Zo voorkom je schroeiplekken in je gazon.

Vertoont je gazon ondanks alles toch beschadigingen? Dit kan je kort na de zomer herstellen door deze plek bij te zaaien of het gazon door te zaaien.

Augustus

Maaien

Maaien

Het gras hoort minstens eenmaal per week gemaaid te worden. Hierdoor blijft het mooi kort, en ligt het er altijd netjes bij!

In periodes van hitte en droogte, is het beter om het gras niet te maaien. Bij watertekort gaat gras dan ook langzamer groeien en is de kans op beschadiging en kale plekken veel groter. Door watertekort groeit het gras langzamer en is het kwetsbaarder voor beschadiging en kale plekken.

Beregenen

Beregenen

Door de hitte en mogelijks lange periodes zonder regen, kan het gazon uitdrogen en verdorren. Om dit tegen te gaan, beregen je het gras best tweemaal per week. Doe dit niet overdag, wanneer de zon het gras kan verbranden, maar doe dit bij voorkeur in de ochtend of de avond. Meer info over beregen kan je vinden in onze blogpost.

September

Maaien

Maaien

De herfst is in aankomst, dus het gras zal iets minder snel groeien. Toch is aangeraden om de hoogte van het gras onder controle te houden.

Beregenen

Beregenen

In het begin van de maand kan het nog nodig zijn om het gras te beregenen bij periodes van droogte.

Verticuteren

Verticuteren

Nu is het ideale moment om de grasmat eens grondig te reinigen indien dit nog niet in het voorjaar gebeurd is. Door het gazon te verticuteren, verwijder je alle mos en de viltlaag die zich aan de bodem gevormd heeft.

Meer weten? Lees zeker ook ons artikel over verticuteren.

Doorzaaien

Doorzaaien

Indien je merkt dat er kale plekken zitten in het gazon, kun je nieuw graszaad doorzaaien om deze te vullen. Hierdoor kun je het gras een tweede jeugd geven en winterklaar maken.

Meer weten? Lees zeker ook ons artikel over doorzaaien.

Harken

Harken

Indien er al bladeren vallen van de bomen, hark je deze best van je gazon. Hierdoor blijft dit groenafval niet liggen op de ondergrond, wat het gras kan verstikken.

Oktober

Verticuteren

Verticuteren

Om het gazon proper de winter in te sturen, is het aangeraden het te verticuteren en het mos en vilt uit de grasmat te lichten.

Gebruik hiervoor een verticuteerhark of een verticuteermachine. Voor het beste resultaat huur je best een professionele verticuteermachine of doe je beroep op een tuinier.

Met een professionele verticuteermachines reinig je namelijk de grasmat veel grondiger en is er minder kans op gazonschade. Verticuteren is best een ingrijpende behandeling die het beste gereedschap verdient. Door dit tijdens het begin van de lente te doen, geef je het gras de tijd om optimaal te herstellen tijdens de groeiperiode in mei en juni.

Meer weten? Lees zeker ook ons artikel over verticuteren.

Doorzaaien

Doorzaaien

In de zomermaanden wordt het gras veel betreden, waardoor het gazon hier en daar wat schade kan oplopen. In het najaar is het de perfecte periode om door te zaaien en het gras een verjongingskuur te geven door nieuw zaad aan te brengen.

Meer weten? Lees zeker ook ons artikel over doorzaaien.

Beluchten

Beluchten

Dit kan het hele jaar door, maar wij raden aan dit in het najaar of in het voorjaar te doen. Dankzij het beluchten kan lucht en water dieper in de grond dringen, en zo de wortels van het gras bereiken. Doe dit enkel wanneer het nog niet vriest!

Meer weten? Lees zeker ook ons artikel over beluchten.

Bemesten

Bemesten

Om het gazon klaar te maken voor de winter, kan je het bemesten met meststof speciaal voor in het najaar. Hierdoor krijgen de grasplantjes nog een boost vooraleer ze de koudere maanden tegemoet gaan. Belangrijk is wel dat je dit enkel doet wanneer de temperatuur nog boven de 6°C is!

Harken

Harken

De bomen zien de winter komen en het gazon wil al eens bedekt zijn onder een dikke laag bladeren. Het is belangrijk dat je deze verwijdert, aangezien het gras zuurstof en zonlicht nodig heeft.

November

Bemesten

Indien dit nog niet gebeurd is in oktober, kan h-je het gazon nog bemesten met najaarsmest. Hierdoor krijgt het gras een boost om de wintermaanden in te gaan. Dit doe je enkel wanneer de temperatuur nog boven de 6°C is!

December

Vrieskou

Vrieskou

Probeer het gras tijdens de wintermaanden zo weinig mogelijk te betreden. Zeker wanneer het vriest en/of het gesneeuwd heeft. Bevroren gras heeft namelijk geen veerkracht en breekt af wanneer je erop loopt. Wanneer je een besneeuwd gazon betreedt, zal dit de sneeuw samendrukken, zodat het minder snel kan smelten. Daarnaast bevriest de aangestampte grond ook sneller zodat dit de graswortels kan beschadigen. Daardoor kunnen na de dooi bruine vlekken in het gazon verschijnen en gazonschimmels zoals ‘sneeuwschimmel’ opduiken.

Onderhoud je tuinmachines

Onderhoud je tuinmachines

Nu het gras niet langer zoveel zorg nodig heeft, is het de ideale periode om je gereedschap te onderhouden. Geef je grasmachine eens een groot onderhoud en zorg ervoor dat de messen scherp zijn voor het volgende seizoen.

Blijf steeds op de hoogte

Met de gazonkalender en onze maandelijkse gazonupdates blijf jij steeds op de hoogte van wat er moet gebeuren in jouw tuin!

Schrijf je in voor de maandelijkse gazonupdates en zie je gazon tot leven komen.

naar de gazonkalender