Terug naar het overzicht
Gazonexpert

De 5 mooiste films voor tuinfanaten

Hoe kun je een dagje tuinieren mooier afsluiten dan door je in de zetel te ploffen en een filmpje mee te pikken? Maar hey, je bent een tuinfreak of niet: alleen als het gaat over somptueuze gazonnen en rijkelijke tuinen. In deze films vinden wij het gras het groenst:

 

In the Tall Grass (2019)
Laat het gras maar niet te lang groeien

Deze horrorfilm van Vinczeno Natali is een verfilming van een boek van Stephen King en zijn zoon Joe Hill.  Het verhaal begint wanneer broer en zus Cal en Becky een kind om hulp horen roepen in een veld van lange grassen. Ze haasten zich ernaar toe om te helpen, maar ze vinden het jongetje nergens. Al snel blijkt dat er duistere krachten woelen op deze mysterieuze plaats: broer en zus raken volledig gedesoriënteerd, verdwaald en raken elkaar kwijt in het hoge gras. Spanning verzekerd!

Na het bekijken van deze zenuwslopende film kijk je ongetwijfeld nooit meer op dezelfde manier naar je gazon!

 

A Little Chaos, aka The King's Garden (2014)
De gazonnen van Versailles

‘A Little Chaos’ werd in onze contreien uitgebracht onder de titel ‘The King’s Gardens’ en dat is een vlag die de lading uitstekend dekt. In deze door Alan Rickman geregisseerde, oerklasssieke, romantische kostuumprent kruisen Kate Winslet en Matthias Schoenaerts namelijk de degens als twee concurrerende tuinarchitecten die hun creativiteit op de tuin van Versailles mogen botvieren.

De prent schiet exquise landschapsplaatjes, maar inhoudelijk hadden ze zich wat ons betreft nog meer op de hagen dan op het behagen mogen focussen. Toch interessant.

Dialogue Avec Mon Jardinier (2010)
Tuin op orde = leven op orde

Centraal in deze Franse film staan de gesprekken tussen le peintre (Daniel Auteuil), die terugkeert naar zijn ouderlijk huis in een pittoresk Frans dorpje, en le jardinier (Jean-Pierre Darroussin), de tuinman die door de schilder in dienst genomen wordt om de overwoekerde tuin op orde te brengen. Er wordt dan ook heel wat gepalaverd in deze film en de metafoor – hoe meer de tuin op orde is, hoe meer de schilder zijn leven weer op orde heeft – ligt er dik op, maar toch ben je op het einde begeesterd. Door de tuin én de tuinman.

The Secret Garden (1993)
De geheimen van een goed gazon

Dit verhaal, gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Frances Hodgson Burnett, is doorheen de jaren ettelijke malen naar het witte doek vertaald, maar de versie van 1993 durven we stellig de meest magische noemen.

Wanneer de gedesillusioneerde Mary op 10-jarige leeftijd haar ouders verliest en naar haar oom op het Engelse platteland gebracht wordt, lijkt ze eerder levensmoe. Maar wanneer de tuin letterlijk om haar aandacht roept, komt ze samen met de eveneens verwaarloosde bloemen en struiken weer tot leven.

“If you look the right way, you can see that the whole world is a garden”, sluit Mary dit sprookje voor jong en oud af. En ze leefden nog lang en gelukkig…

Greenfingers (2000)
Groene vingers

Nee, dit is geen heruitzending van het VTM-tuinmagazine uit de jaren 90, maar wel een uiterst sympathieke, op feiten gebaseerde Britse comedy over een groepje gevangen met, welja, groene vingers. Nadat ze met succes een tuin aanleggen, die zelfs door een beroemde schrijfster bejubeld wordt, proberen ze met de hulp van die lokale celebrity een plekje te bemachtigen op een beroemde tuinshow.

Of het in het echt allemaal zo gelopen is, is mogelijk met een korrel zaad… excuus, zout te nemen, maar dat neemt niet weg dat deze feelgood-film je anderhalf uur lang een brede glimlach bezorgt. Het (ga)zonnetje in huis.

In welke film zag jij de mooiste tuinen?

Staat jouw favoriete tuinfilm niet in ons lijstje? Laat ons gerust weten in welke film jij de mooiste tuinen en gazonnen zag!

 

 

Gerelateerde blogitems