Terug naar het overzicht
Gezond gazon

Het is bewezen: tuinieren maakt gelukkiger

Wat iedere tuinliefhebber weet, werd onlangs wetenschappelijk bewezen door de universiteit van Princeton: wie regelmatig in de tuin werkt, voelt zich gelukkiger en blijer. Ook heeft tuinieren een positief effect op je immuunsysteem en uit een andere studie blijkt dat het gras maaien een kalmerend effect heeft bij de mensen. Hoe dit precies werkt, kom je te weten in dit artikel.

Anti-stress

Iedereen kent wel de goddelijke geur van versgemaaid gras. Nu is het ook wetenschappelijk bewezen dat deze geur de stresslevels vermindert! Tijdens het maaien van gras of snoeien van de struiken komen er een aantal chemische stoffen vrij, die een kalmeren effect hebben op ons brein. Dit effect werd ontdekt door een Australische wetenschapper, Nick Lavadis, die meteen aan de slag ging om deze geur ook op de markt te brengen. Momenteel is ‘SerenaScent’ nog niet beschikbaar in onze regio, maar gelukkig kun je hetzelfde effect bekomen door gewoon eens het gras te maaien of wildgroeiende planten te snoeien.

Gelukshormonen

Uit een onderzoek gerealiseerd door het prestigieuze universiteit van Princeton, blijkt ook dat wanneer je met je handen in de aarde werkt, je meer serotonine en dopamine aanmaakt. Deze twee hormonen zorgen voor een gevoel van geluk en blijdschap bij de mens. Dit komt doordat je in de aarde in contact komt met een speciale bacterie, de Mycobacterium vaccae, die de ‘gelukhormonen’ in jouw brein aanwakkeren. Met je blote handen in de aarde werken, is dus niet alleen leuk maar zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt.

Het onderzoek toont ook aan dat wanneer je je eigen groenten en fruit kweekt, dit ook tot de aanmaak van de twee chemicaliën in je brein leidt. Mogelijks is dit nog een reactie uit de oertijd, toen mensen nog moesten vertrouwen op de natuur en hun eigen kunnen om te overleven.

Een andere reden kan zijn dat je als het ware een vriendschap opbouwt met de groeiende plantjes die je uiteindelijk zult oogsten. De bevindingen van deze studie hebben aangetoond dat mensen die regelmatig tuinieren, ook minder snel depressie zullen krijgen. Dus, hoe meer je in de tuin werkt, hoe gelukkiger je je voelt. Lang leve de wetenschap!

Uit de studie blijkt dat je eigen groenten en fruit kweken, voor de aanmaak zorgt van de gelukshormonen serotonine en dopamine. Foto: Substral®
Uit de studie blijkt dat je eigen groenten en fruit kweken, voor de aanmaak zorgt van de gelukshormonen serotonine en dopamine. Foto: Substral®

Beter immuunsysteem

Werken in de tuin heeft ook een positief effect op je immuunsysteem. De aarde in de tuin zit namelijk vol bacteriën die je deze gaan testen, waardoor je immuunsysteem sterker wordt om jouw gezondheid te verdedigen!

Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die tijdens hun kindertijd niet genoeg in aanraking kwamen met aarde, hier nu de gevolgen van ondervinden. Ze zijn minder bestand tegen ziektes zoals astma en allergieën omdat hun immuunsysteem de bacteriën die in de aarde gevonden kunnen worden, nog niet heeft moeten bevechten. Het loont dus zeker om geregeld wat tijd in de tuin te spenderen, en dit ook bij kinderen aan te moedigen.

Vitamine D

Buiten zijn, is gezond! Wanneer je steeds binnen zit en geen tijd buiten spendeert, kan je het risico lopen om niet genoeg vitamine D te krijgen. Je kan vitamine D namelijk opnemen in je voeding ((vette vis vlees, eieren…), maar het lichaam kan het ook zelf aanmaken door middel van zonlicht!

Deze vitamine is zeer belangrijk voor ons immuunsysteem en ons algemeen welzijn. Door op regelmatige basis buiten in de natuur te zijn, kan je ervoor zorgen dat je steeds genoeg vitamine D in jouw lichaam hebt. Zelfs 20 minuten per dag is voldoende om jouw fysieke en psychologische welzijn te verbeteren en genoeg van deze vitamine aan te maken.

Minder stress

Als er iets is dat mensen meer nodig hebben in het dagelijkse leven, dan is het contact met de natuur! We leven in een hectische maatschappij die steeds meer gevormd wordt naar urban life, waarbij stukken groen plaats moeten maken voor appartementsgebouwen of parkeerplaatsen. In je eigen thuis kan je alsnog genieten van een klein stukje paradijs in je tuin.

Uit onderzoek blijkt dat je stresshormonen naar beneden gaan wanneer je enige tijd (ongeveer 20 minuten per dag) in de tuin spendeert. De natuur heeft een therapeutische kracht en daar kan je gebruik van maken. Je gedachten worden één met de natuur en je hersenen komen tot rust! Tuinieren geeft je een moment om heel even de wereld rondom jou te vergeten.

Meer discipline en zelfvertrouwen

Wanneer je een tuin onderhoudt, geeft dit een pak voldoening. Je geeft jezelf de verantwoordelijkheid om de planten in je tuin in leven te houden en goed te laten gedijen onder jouw wakend oog. Uiteraard gaan planten hier en daar al eens kapot, maar ook dit maakt deel uit van het tuinieren. Een geslaagde tuin zorgt voor een verhoogd zelfvertrouwen en helpt je ook discipline op te bouwen. Wanneer je groenten en fruit kan oogsten uit jouw eigen tuin, geeft dit nog een extra beloning: voedsel van eigen kweek!

Gerelateerde blogitems