Terug naar het overzicht
Bewateren Gezond gazon

Een beregeningsinstallatie hoeft niet duur te zijn

De laatste jaren is de vraag naar beregeningsinstallaties voor gazons explosief gestegen. De droge, warme zomers van 2019 en 2020 zijn hier niet vreemd aan. Zo’n systeem garandeert dan ook een groen gazon zonder water te verspillen. De nieuwste sproeisystemen kennen bovendien tal van mogelijkheden doordat ze met het internet zijn verbonden. We hadden hierover een gesprek met Perry Arts, een jonge tuinaannemer gespecialiseerd in beregeningsinstallaties.

21 jaar is hij, Perry Arts, maar een groentje kan je hem bezwaarlijk noemen. Van kinds af aan ging de jonge man op pad met zijn vader die tuinaannemer was. Toen Perry in 2020 de zaak overnam, besloot hij zich te specialiseren in beregeningsinstallaties. Een keuze die hij zich niet beklaagt.

Vanwaar de keuze om je te specialiseren in het beregenen, Perry?

Samen met mijn vader plaatste ik vroeger reeds regelmatig besproeiingssystemen. Hij was hiermee zo’n 20 jaar geleden begonnen nadat hij zelf een besproeiingssysteem had geïnstalleerd in zijn boomkwekerij. Daarna kreeg hij de vraag van collega’s in de buurt om dit ook bij hen te doen en later volgden eigenaars van privé-tuinen. Ik hielp hem daarbij en hierin vond ik mijn eigen weg.

Was er dan 20 jaar geleden reeds veel vraag naar beregenen?

Ja, eigenlijk wel. Al waren het vroeger eerder welgestelde mensen die in zo’n systeem investeerden, maar ondertussen is beregening al lang geen luxeproduct meer. De prijzen voor zo’n installatie zijn dan ook zeer democratisch geworden. Bovendien hebben de warme zomers van de laatste jaren voor een explosieve vraag gezorgd. Een besproeiingssysteem zorgt ervoor dat je tuin steeds op het juiste moment de juiste hoeveelheid water krijgt. Ook bij een hittegolf of wanneer je op reis bent.

Beregeningsinstallatie door Perry Arts
Beregeningsinstallatie door Perry Arts

Kan je een overal een besproeiingssysteem plaatsen?

De enige voorwaarde om een besproeiingssysteem te plaatsen, is dat er voldoende watertoevoer is. De plaatsing kan dan ook zowel in een nieuwe als een bestaande tuin gebeuren. In bestaande gazons proberen wij zo weinig mogelijk schade toe te brengen. We gebruiken hiervoor een machine die in één beweging sleufloos alle leidingen in de grond trekt. Dit heeft als voordeel dat er weinig schade is doordat er geen graszoden moeten worden afgesneden. Bij een braakliggend terrein opteren wij voor de klassieke methode die gebruik maakt van een sleuvengraver.

Zijn er grote verschillen tussen de verschillende merken van beregeningssystemen?

Zelf plaatsen we vooral de systemen van de merken Hunter en Rainbird. Dit zijn twee merken die kwaliteitsproducten aanbieden die perfect afgestemd zijn op elkaar. Dit is bij andere merken die zich niet enkel toeleggen op besproeiingssystemen vaak niet het geval. Bovendien investeren zowel Hunter als Rainbird veel in innovatie. Deze merken beschikken dan ook over eigen, gepatenteerde technologiën.

Zijn er dan veel innovaties bij de beregeningsproducten?

De laatste jaren zag ik toch best wel veel interessante nieuwigheden. Een voorbeeld hiervan zijn de lagedruksproeiers. Deze sproeiers hebben minder druk nodig dan de klassieke sproeiers. Ze werken dan ook uitstekend op de gewone waterleiding en hebben een minimaal waterverbruik. Een andere interessante evolutie vind ik de hybride producten die zowel op netstroom als op zonne-energie werken. Dit vergroot de installatiemogelijkheden en zorgt ook voor minder graafwerk in de tuin.

Beregeningsinstallatie door Perry Arts
Beregeningsinstallatie door Perry Arts

Welke sensoren worden er vaak geplaatst?

De sensor die wij standaard plaatsen, is een regensensor. Deze voorkomt onnodige waterverspilling door de sproeiers uit te schakelen wanneer het regent of geregend heeft. Bepaalde regensensoren bieden ook de mogelijkheid om de geplande beregening te hervatten wanneer er minder dan een in te stellen aantal milimeters water is gevallen of wanneer het water in de regensensor is verdampt.

Een andere sensor waar veel vraag naar is, is een debietsensor. Deze waarschuwt bij een uitzonderlijk waterverbuik door gebroken leidingen of defecte sproeikoppen. Het staat in verbinding met de computer die op zijn beurt de klant en installateur waarschuwt via een melding. Je verkrijgt dan een slim beregeningsautomaat die je vanop afstand kan beheren.

Wat zijn de mogelijkheden van een slim beregeningssysteem?

Via zo’n systeem dat met wifi verbonden is, kan je de besproeiing regelen via een app op je smartphone, tablet of computer en dit overal ter wereld. Dit is gemakkelijk voor de tuineigenaar, maar ook voor de installateur die het systeem vanop afstand kan monitoren. Bovendien opent dit ook verschillende mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld opteren om waarschuwingen te ontvangen via SMS of het plaatselijke weerbericht automatisch te laten inlezen door de besproeiingscomputer. Je tuin wordt op deze manier besproeid volgens de voorspelde temperaturen, neerslag, wind en vochtigheid.

Wat bepaalt naast de waterbron de prijs van een beregeningssysteem?

De kostprijs hangt vooral af van de grootte van de tuin en van de wensen van de klant. Moet enkel het gazon besproeid worden of ook de borders? In een border kiezen we meestal voor nevelaars om de planten zachtjes te besproeien of een druppelslang om de wortels van de plant doelgericht te bewateren. Voor een gazon hebben we de keuze uit vele types nevelaars en sproeiers met een verschillend reikwijdte en die wel of niet in het gras verdwijnen. Ook de hoogteverschillen in de tuin spelen een rol. Want een hoogteverschil van 100cm kan al een krachtigere pomp vergen. Tenslotte kan je een besproeiingssysteem automatiseren met verschillende sensoren. Die sensoren sturen de installatie aan en zorgen dat er efficiënter met water wordt omgegaan. Je kan een beregeningssysteem dan ook zo duur maken als je het wenst.

Over welke prijzen spreken we dan?

De startprijs voor een besproeiingssysteem voor 100m² bedraagt ongeveer €2500. Maar deze prijs hangt van zeer veel factoren af. Hoe groot is de tuin? Welke opties wil de klant? Moet er een boorput worden geplaatst? Want in dit laatste geval kan de prijs ook erg schommelen. De diepte van het grondwater verschilt namelijk sterk van streek tot streek. In de ene regio moeten we bijvoorbeeld 10 meter diep boren om water te vinden, terwijl het in een andere 60 meter diep zit. De prijzen voor een boorput zonder de pomp beginnen rond de €750.

Wordt grondwater het meest gekozen als waterbron?

Ja, eigenlijk wel. Grondwater heeft dan ook veel voordelen: het is goedkoper, milieuvriendelijker en als installateur gemakkelijker aan te sluiten aan een systeem dan leidingswater. Bovendien is grondwater altijd voorradig, zelfs bij langdurige droogte. Over het algemeen is grondwater zuiver maar de kwaliteit is sterk plaatsgebonden. Soms valt het voor dat het ijzergehalte van het water te hoog is. Dit lossen we dan op door een ontijzeraar te plaatsen. Ijzerhoudend water kan namelijk voor verstoppingen zorgen bij het beregeningssysteem. Bovendien maakt het vlekken op tegels, ramen en planten. We nemen tijdens het plaatsen van een boorput dan ook een staal om een wateranalyse te laten uitvoeren bij een erkend laboratoruim. Zo komen we niet voor onaangename verrassingen te staan.

Is regenwater een goed alternatief als waterbron?

Regenwater is zeker geschikt voor een besproeiingssysteem. Het heeft als voordeel dat het weinig kalk en geen ijzer bevat. Enige voorwaarde is dat de regenput groot genoeg is. Daarom kiezen we ook vaak voor een combinatie van regenwater en boorputwater. Ook de zuiverheid van het regenwater moet goed zijn. Het komt soms voor dat het regenwater vervuild is door zand, bladeren of mos. Daarom kuisen wij altijd de regenput uit voor de installatie van het besproeiingssysteem.

Mag je leidingswater of oppervlaktewater gebruiken voor een beregeningssysteem?

Leidingswater kan je gebruiken, maar het is niet goedkoop. Bovendien is het algemeen geweten dat we zeer spaarzaam moeten omspringen met ons drinkbaar leidingswater. In de toekomst zal het besproeien met leidingswater dan ook verboden worden. Ook oppervlaktewater wordt zelden gebruikt. Weinig mensen hebben natuurlijk een waterpoel of een sloot ter beschikking. Bovendien loop je met oppervlaktewater snel het risico dat de waterbron in de zomer droog staat.

Gerelateerde blogitems