Terug naar het overzicht

Vraag van W. T.

Gazon herstellen

Onkruid in gazon verwijderen

Ik heb onlangs een huis gekocht met een mooie grote tuin. Het gazon is evenwel verwilderd en zit vol mos en onkruid. Handmatig het onkruid uitdoen, zie ik niet zitten. Een vriend van mij zegt dat onkruid verdwijnt door het elke week te maaien. Klopt dit?

Onkruid in gazon verwijderen

Antwoorden van onze experts:

 • Ben Spooren Tuinen
  Ben Spooren Tuinen

  Neerpelt

  Door regelmatig te maaien, verzwak je het onkruid en zorg je ervoor dat het niet kan uitzaaien. Dit is wel alleen doeltreffend bij eenjarige planten. Bij wortelonkruiden zoals boterbloemen en zuring heeft het veel minder effect. Dit geldt zeker voor paardenbloemen en andere laag onkruid waarvan de grasmachine alleen de bloemen wegmaaien. Dit onkruid zal dan ook niet uitgeput raken. 
  De grasmachine een standje lager zetten, is ook geen oplossing.  Te kort gras zorgt ervoor dat mossen en klavers beter groeien. Klaver in een gazon betekent een stikstof tekort en een watergebrek. Dit kan je dan ook oplossen door bloedmeel toe te voegen aan de bodem en te beregenen. 
  Om onkruid te bestrijden, verwijder je deze het best met de hand of met een onkruidsteker.  
  Staat er teveel onkruid, dan kun je gebruik maken van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Let daarbij op dat de herbicide specifiek  voor gazons. Vraag desnoods raad aan een tuinman met een fytolicentie. Dit officieel certificaat van de federale overheid toont aan dat de tuinman op een correcte manier met deze middelen kan omgaan.
   

  De vraagsteller vond dit antwoord nuttig