Terug naar het overzicht

Vraag van K. K.

Gazon herstellen Gezond gazon

Gazon renoveren of vernieuwen?

Beste, Mijn gazon bestaat uit 90% onkruid en is oneffen. Het gaat over een relatief klein gazon. Ik wil graag het gazon volledig in orde zetten, maar weet niet goed hoe ik eraan moet beginnen. Wat doe ik het beste? Het huidige gazon volledig vernielen en nivelleren of toch proberen het oude gazon te sproeien en herstellen? Graag uw advies!

Gazon renoveren of vernieuwen?

Antwoorden van onze experts:

 • Tuinen Pieter Wynendaele
  Tuinen Pieter Wynendaele

  Sint-Martens-Latem

  Beste,

  Als het gazon effectief uit 90% onkruid bestaat en oneffen is kan u dit best volledig heraanleggen. Voor u hieraan begint kan u best een bodemanalyse laten uitvoeren om na te gaan wat de samenstelling is van de bodem en zo de juiste bodemverbeteraars en startmeststoffen te kiezen. Daarnaast dient u zichzelf de vraag te stellen wat u verwacht (een perfect siergazon, een speelruimte voor kinderen, heeft u huisdieren, ....) van uw gazon. Tevens de manier van onderhoud (manueel maaien, robotmaaier, beregenen, ...) is belangrijk op voorhand te bepalen. Op basis van deze vragen kan u een grasmengsel kiezen op maat van uw tuin en levensstijl.

  Nu kan u aan de slag gaan, verwijder eerst de oude graszode en onkruid. Nu kan u de bodemverbeteraars en meststoffen verdelen en voldoende diep inwerken. Hierna moet het terrein machinaal en/of manueel terug mooi effen gelegd worden en worden aangeduwd met zware tuinrol. Hierna kan u inzaaien (3 kg graszaad /are). Na het zaaien het graszaad licht inharken en aanwalsen. Hou er wel rekening mee dat gras water en temperatuur nodig heeft om vlot te kiemen, geen water is geen gras.

 • Tom Van den Berghe Tuinaanleg & Onderhoud
  Tom Van den Berghe Tuinaanleg & Onderhoud

  Nevele

  Beste,

  Als u zoveel onkruid heeft op een oneffen oppervlakte, en u het helemaal in orde wenst, dan raad ik u aan om het gras dood te sproeien, de zoden af te pellen met een zodensnijder, het oppervlakte te bewerken, egaliseren, inzaaien, rollen,... eventueel een topdressing toevoegen bij het bewerken (mengeling van potgrond en rijnzand met extra organische meststoffen) voor een optimale groei.

  Succes!!