Gazononderhoud

MEER DAN MAAIEN ALLEEN.

Het onderhoud van het gemiddelde gazon beperkt zich al te vaak tot maaien. Het resultaat van eenzijdig onderhoud is dat de grasmat veroudert, verschraalt en zijn diversiteit verliest. Veel grasplantjes sterven af en de densiteit van de vegetatie neemt stelselmatig af. Allerhande organisch afval (bladeren, grassnippers,…) bouwt zich op als een viltlaag op de grasbodem. Onkruidzaden ontkiemen en krijgen vrij spel om zich snel te ontwikkelen.   Ook ontstaat hierbij een ideale voedingsbodem voor mossen. Na verloop van tijd komt het gras in de verdrukking en de aftakeling van het gazon zet zich versneld en genadeloos door. Dit proces zet zich meestal binnen de 2 à 3 jaar na de aanleg door. Men kan met vrij grote zekerheid stellen dat meer dan 70% van het particuliere gazon zich in een kritische toestand bevind. 

Om dit aftakelproces enigszins af te remmen, gaan particulieren massaal verticuteren. Op zich moeten we dit aanmoedigen want hiermee wordt op mechanische wijze een vrij groot deel van de parasieten en belagers uit het gras verwijderd. Hierdoor wordt de klok van het aftakelproces even teruggedraaid, maar jammer genoeg niet gestopt.  Het verschraalde gazon zal zich na deze behandeling wel enigszins herstellen, maar het gras blijkt vaak niet in staat om de open ruimte tussen de plantjes in weer te dichten. Op dat moment is het enkel een kwestie van maanden voor het gazon weer vervuild geraakt.

Er is slechts één remedie : doorzaaien! Bij doorzaaien wordt nieuw graszaad in de bestaande grasmat gezaaid. Hierdoor zal het ontkiemende zaad in de open ruimte tussen de oude grasstruikjes uitgroeien tot jonge vitale grasplantjes. Dit groeikrachtige gras zal niet alleen de diversiteit aan grasvariëteiten weer op peil brengen maar tegelijk de plantdichtheid verhogen en de gemiddelde leeftijd van het gazon naar beneden terug brengen. Het gazon ziet er twee weken na de behandeling weer als herboren uit; veel voller en groener. De resistentie van het gazon zal veel hoger zijn en onkruid en mossen krijgen geen kans meer.

Advanta en Eliet doen een oproep aan alle Vlaamse tuinaannemers om deel te nemen aan deze missie. Als professional zijn de Vlaamse tuinaannemers het best geplaatst om particulieren advies te verstrekken om hun gazon weer gezond te maken.  Een doorzaaibehandeling is de snelste en goedkoopste manier om je gras een “total make-over” te bezorgen. 

Doorzaaien: omdat u ook een stralend gazon verdient