Ervaringen met doorzaaimachines

Steven Ooms – Hoofd technische dienst Sporta

Bij Sporta in Tongerlo bieden we op ons domein van 13 ha een gezonde mix van sport en ontspanning aan voor bedrijven, ver-enigingen, gezinnen & scholen. Ikzelf ben hoofd van de technische dienst, deze is onder andere verantwoordelijk voor het onderhoud van het terrein. Ons domein bestaat uit verschillende grasmatten die in tegenstelling tot voetbalterreinen het hele jaar door intensief gebruikt worden voor activiteiten zoals teambuildings & zomerkampen. Om te voor-komen dat het gazon snel veroudert en een nieuwe grasmat moet aangelegd worden, werd tot voor kort firma inge-huurd om het gras door te zaaien. Het nadeel van deze oplossing was dat zo’n firma niet altijd beschikbaar is wanneer je dit zelf wil, daarnaast was dit telkens een zeer dure aangelegenheid. Om toekomstgericht te handelen, met duurzaamheid in het achterhoofd kochten we een Eliet doorzaaimachine bij de erkende verdeler Boons- Steegmans uit Tessenderlo.

Doordat we op zoek waren naar een bedrijfszekere machine die ook gebruiksvriendelijk is was Eliet een evidente keuze. Het feit dat de machine vijf bewerkingen in één aan-biedt is voor ons een groot voordeel. In het voorjaar (maart/april) gebruiken we doorzaaimachine als verticuteermachi-ne om de viltlaag uit het gras te halen. Na de drukke zomerperiode (eind augustus) wordt er dan effectief doorge-zaaid, waarbij nieuwe zaadjes tussen het bestaande gras ingezaaid worden om het gazon een verjongingskuur te geven. Tijdens dit proces hebben we alles zelf onder controle zoals de keuze van het zaad, de hoeveelheid en het tijd-stip wanneer we doorzaaien. Dit vertaalt zich in tijdwinst & een stijging in rendement.

Tenslotte is voor ons het ultieme voordeel van doorzaaien dat het gazon direct terug beschikbaar is voor normaal gebruik. Bij het leggen van een nieuwe grasmat mag je een hele tijd het gazon niet bewandelen, door het intensief gebruik van onze sport- en speelden was dit dus geen optie.


Nico Waegebaert – Tuinen Waegebaert (Vichte)

Ik heb mijn DZC550 gekocht in augustus 2010, en in de 6 maand na mijn aankoop heb ik nog minstens 25 gazons kunnen doorzaaien. Door de droogte na de zomer heb ik hierop kunnen inspelen door veel verdroogde gazons weer te renoveren. Een gazon volledig opnieuw aanleggen kost echt veel, dus is doorzaaien een goed alternatief waar veel mensen voor kiezen. Persoonlijk zie ik doorzaaien de komende jaren echt doorbreken!

Ik ken Eliet doorzaaimachines al langer, zelf heb ik een tijdje staan verwateren toen de DZC750 uitkwam, maar met de introductie van budgetvriendelijke DZC550 heb ik onmiddellijk de stap gezet. Het is een ongecompliceerde machine; eens je er een paar uur mee gewerkt hebt voel je de machine aan. Je kan er ook overal mee naar binnen door zijn aangepaste breedte, en ze levert perfect werk. De hydrostaat is een must, want is heel belangrijk de snelheid goed te doseren. En na 25 uur werken heb ik nog geen enkele slijtage aan de messen vastgesteld, dat van die Permanent Puntige Messen werkt dus.

Ik zou een goede voorbereiding van de bodem aanbevelen. Het is bijvoorbeeld aangeraden dat de bodem nog vlak genoeg is en structuur van het oppervlak moet nog goed zijn. Als je bodem goed voorbereid is werkt het veel gemakkelijker. Het heeft ook geen zin om op een natte grasmat aan de slag te gaan, je kan geen mooi werk leveren.  Probeer bij voorkeur op droog gazon in te zaaien, dan zijn de resultaten zoals het hoort.

Het is ook belangrijk om een goed zaadmengsel te kiezen dat geschikt is voor doorzaaien. Ik kies voor echt doorzaaizaad en meng dit nog met een beetje zaad van de soort gras die er groeit. Het instellen van het zaaddebiet had ik vrij snel onder de knie.  Ik werk gemiddeld op een diepte van 15 à 20 mm, het hangt wat van de grond af.  Het is belangrijk dat het zaad ongeveer tot 5mm in de grond zit, dat heb je niet helemaal in de hand maar je leert het wel te controleren. Na een 3 à 4 uur werken met de machine ken je ze volledig en kun je er ook het maximum uit halen.

Tip : Vermijd het afstomen van je machine! Ik wilde mijn machine mooi proper houden door ze af te stomen, maar de klep die de zaadbak afsluit is voorzien van een vilt.  Door het afstomen zuigt dit vilt het water op en duurt het vrij lang tot dit vilt weer gedroogd is.  Als het vilt nat is blijft het zaad erin kleven en kan je niet zo precies zaaien.

 

 

 

Doorzaaien: omdat u ook een stralend gazon verdient